Fisk och skaldjur – Allt du vill veta

by Karl Edqvist

När det kommer till fisk och skaldjur är Sverige ett rikt land. Vi har en lång kuststräcka som gör att vi kan producera allt från sill och lax till torsk och makrill. Det finns ingenstans i världen som kan matcha detta utbud!

Kort historik om vårt fiske

Förutom den svenska marknaden exporteras även fisk och skaldjur. Under 2016 exporterade Sverige fisk och skaldjur till ett värde av 11,6 miljarder kronor. De viktigaste exportprodukterna är lax, ål, hummer och kräftor.

Sverige är en av världens ledande exportörer av fisk och skaldjur. Vi är faktiskt den näst största exportören efter Norge! Men det är inte bara fisk som vi exporterar, vi är också en viktig aktör på den globala räkmarknaden.

Framtiden ser ljus ut för svensk fiskeexport. Vi har en lång tradition av hållbart fiske och vattenbruk, och våra produkter är efterfrågade världen över. Det finns alltså all anledning att tro att fisk och skaldjur kommer att fortsätta att vara en viktig del av den svenska ekonomin under många år framöver.

Få fisk och skaldjur hemkört

Om du vill äta fisk och skaldjur finns det gott om alternativ. Du kan naturligtvis köpa fisk och skaldjur i snabbköpet. Men om du vill ha något riktigt färskt måste du gå till en fiskhandlare eller få det hemkört.

Tre goda fisk- och skaldjursrecept

Det finns oändliga möjligheter när det gäller recept. Men om du vill ha något riktigt snabbt och enkelt kan du prova något av de här:

Moules frites

Ingredienser:

1 kg musslor

250 g frysta pommes

2 matskedar olivolja

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 schalottenlök, finhackad

Rikligt med vin

2 matskedar hackad persilja

Instruktioner:

1. Börja med att rengöra musslorna: Skrubba dem väl under kallt vatten och ta bort ”skägget”.

2. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök och schalottenlök och fräs i några minuter tills de mjuknat.

3. Tillsätt musslorna och det vita vinet, höj värmen till hög temperatur och låt det koka upp. Koka i 3-4 minuter tills alla musslor har öppnat sig.

4. Under tiden tillagar du pommes enligt förpackningens anvisningar.

5. När musslorna är kokta tar du upp dem ur stekpannan med en hålslev och delar upp dem i två skålar.

6. Tillsätt persiljan i kastrullen och rör om ordentligt. Häll buljongen över musslorna i skålarna och servera med pommes vid sidan om.

Laxburgare med mangodressing och klyftpotatis

Ingredienser:

4 laxfiléer

1 mango, skalad och tärnad

1 röd chili, finhackad

2 matskedar olivolja

4 fullkornsbröd

4 salladsblad

4 tomatskivor

Instruktioner:

1. Förvärm grillen på hög värme.

2. Blanda mango, chili och olivolja i en skål.

3. Grilla laxfiléerna i 4-5 minuter på varje sida.

4. Rosta bullarna på grillen i 1-2 minuter.

5. Sätt ihop burgarna genom att lägga ett salladsblad, en tomatskiva och en laxbit på varje bröd. Toppa med mangodressing och servera

Torskgryta med tomat och dill

Ingredienser:

4 torskfiléer

1 burk hackade tomater

1 lök, finhackad

1 matsked olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tesked socker

1 tesked torkad oregano

En handfull färsk dill, finhackad

Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

1. Förvärm ugnen till 200 C

2. Värm olivoljan på medelvärme i en stor stekpanna och fräs löken tills den mjuknar

3. Tillsätt vitlöken och fräs i ytterligare 1 minut

4. Tillsätt konserverade tomater, socker, oregano och dill och smaka av med salt och peppar. Låt det hela sjuda och koka i 5 minuter

5. Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form och häll över tomatsåsen. Grädda i ugnen i 15-20 minuter tills fisken är genomkokt

6. Servera med kokt potatis eller ris.

Goda vita viner till fisk och skaldjur

Det finns många olika typer av vitt vin, och vilket vin som passar bäst till fisk och skaldjur beror på vilken maträtt du serverar. Till fiskgryta är ett lätt och uppfriskande vin som Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio ett bra val. Om du grillar laxburgare kan du prova en Riesling eller en Chardonnay. Och till Moules Frites är en torr Muscadet det perfekta valet.

Oavsett vilket vitt vin du väljer, se till att det är väl kylt innan du serverar det. Skaldjur är bäst när de serveras kalla eller i rumstemperatur, så du vill inte att vinet ska vara för varmt.

Kan jag dricka rödvin till fisk?

Det kan du, men det är inte traditionellt. Rödvin dricks vanligtvis bara till fisk om rätten är särskilt stark i smaken, till exempel tonfisk i tomatsås. Om du ändå vill dricka rött vin till fisk ska du välja en lätt rödvinstyp som Beaujolais eller Pinot Noir.

Hur är det med öl då?

Öl passar utmärkt till fisk och skaldjur. Humlen kan hjälpa till att kompensera sötman i vissa såser. Prova gärna en veteöl till en fiskrätt.

Hur nyttigt är det med fisk och skaldjur?

Fisk och skaldjur är ett hälsosamt alternativ för människor i alla åldrar. De har en låg halt av mättat fett och är en bra källa till protein, vitaminer och mineraler.

fisk är också en bra källa till omega-3-fettsyror, som är bra för att upprätthålla hjärthälsan.

Det finns dock vissa saker att vara medveten om när det gäller fisk och skaldjur. Fisk kan till exempel innehålla kvicksilver, vilket kan vara skadligt om du äter för mycket av det. Gravida kvinnor och små barn bör därför begränsa sitt intag av fisk som innehåller mycket kvicksilver, till exempel svärdfisk, haj och tonfisk.

En annan sak att tänka på är fiskbeståndens hållbarhet. Vissa fiskarter är hotade på grund av överfiske, så det är viktigt att välja fisk som fångats på ett hållbart sätt.

I allmänhet är fisk och skaldjur ett hälsosamt alternativ som kan avnjutas som en del av en balanserad kost.

Sammanfattning

Fisk och skaldjur kan vara ett hälsosamt alternativ för människor i alla åldrar. De har en låg halt av mättat fett och är en bra källa till protein, vitaminer och mineraler. fisk är också en bra källa till omega-3-fettsyror, som är bra för att bevara hjärtats hälsa.

Det finns många olika typer av vitt vin, och vilket vin som passar bäst till fisk och skaldjur beror på vilken maträtt du serverar. Ett lätt och uppfriskande vin som Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio är ett bra val till fisk.

You may also like