Mocca deli – det godaste kaffet i Sverige?

by Karl Edqvist
coffee 2

Var hittar man det godaste kaffet i Sverige? Det är så klart en smaksak men med en snabb blick på Mocca delis meny ser man snart att det finns så mycket mer än bara kaffe. Och snabbkaffe serverar de nog inte alls. 

Sveriges populäraste kaffesorter:

Plats 1Gevalia mellanrost
Plats 2Zoegas skånerost
Plats 3Classic mellanrost
Plats 4Löfbergs lila mellanrost
Plats 5Snabbkaffe

Vilket kaffe är godast?

En av våra dagstidningar publicerade ovanstående kaffeundersökning för några år sedan. De påstår att Gevalias mellanrost skulle vara det populäraste kaffet i Sverige. Skåningarna protesterar förstås och hävdar att det är Zoegas skånerost. Dock behöver detta bryggas på vatten från just Skåne för att uppnå förväntat resultat.

Själv skulle jag många gånger kunna hävda att man ska vända listan upp och ner. Snabbkaffet har blivit så mycket godare de senaste åren att man nästan kan jämföra det med en kopp mocca. Och visst är det smidigt när man är på picknick eller ute och seglar att inte alltid behöva brygga sitt kaffe. Man tar bara med varmvatten i en termos och blandar med pulvret efter smak. Inget onödigt spill blir det heller med andra ord. 

Men kommer man in på en riktigt fin restaurang som Mocca deli i till exempel Linköping kanske man ändå inte vill ha snabbkaffe efter en god trerätters middag. Då vill man läsa noga på menyn och välja det som känns rätt för stunden. Det kanske blir en kaffe latte eller en cappuccino, eller varför inte rent av en irish coffee.

Mocca deli i Eskilstuna och på andra ställen

Mocca deli har nu öppnat flera restauranger runt om i landet. I närheten av Mälaren kan man redan nu besöka olika Mocca deli-restauranger nästan varje veckodag om man så skulle önska och det öppnas ständigt nya. Kanske vi till och med har sju stycken eller fler när du läser detta.

De restauranger som finns idag är:

  • Mocca deli Eskilstuna
  • Mocca deli Örebro 
  • Mocca deli Norrköping
  • Mocca deli Västerås
  • Mocca deli Linköping
  • Mocca deli Västervik

Mocca Deli Eskilstuna var den första restaurangen som öppnade redan 2015, följd 2018 av Mocca deli Örebro och 2019 av Norrköping. Då kunde man tänka att det var färdigt – men inte: 2020 kom Västerås tätt följt av Linköping 2021.

Det senaste, men kanske inte det sista, tillskottet kom 2022 till Västervik. Då hade de med andra ord vuxit sig ur Mälardalen. Konstigt nog har det inte öppnat någon Mocca deli i Stockholm ännu, men det kommer väl vad det lider. 

Generösa öppettider på Mocca deli

På Tunnbindaregatan i Norrköping finner man således en Mocca deli. Där har de något för alla smaker och tillfällen. De arrangerar After Work och de bakar pizza. Man kan äta på plats eller ta med sig som take away. Det anar man inte att man ska kunna hitta på Mocca Deli Norrköpings meny. Åtminstone går mina tankar bara till kaffe. För övrigt har även menyn för Mocca Deli i Eskilstuna, Örebro och de andra orterna samma upplägg, vilket kan vara fint att veta för den som inte befinner sig i Norrköping. (För att vara helt ärlig så finns det bara en enda meny, på restaurangernas gemensamma webbplats.)

Hos Mocca deli kan du förresten få en matbit och en kopp kaffe ända fram till klockan 23 på helgerna. Det vill säga om du klarar av att dricka kaffe så sent på dygnet. Många påstår ju att de inte kan sova om de dricker kaffe för sent. En myt säger andra och drar sig inte för att utmana ödet med både en och två koppar oavsett klockslag.

Mocca deli Linköping – kan jag få en kopp kaffe? 

Vem har inte hört den populära dialogen om mannen som skröt om sina utlandsresor? Den som avslutas med att han avslöjar att han ska till Säffle på semester och frågar om han kan få en kopp kaffe. Alla skryter vi väl ibland om att vi gör än det ena och än det andra även om det inte alltid är helt förenat med sanningen. Blir man då påkommen får man krypa till korset och avslöja hur det egentligen ligger till. 

Men en kopp kaffe är väl alltid en kopp kaffe och det vill vi kunna få var vi än befinner oss i vårt avlånga land.

You may also like