Vilket krav ställs på däcken när du kör en tung lastbil?

by Karl Edqvist

Så, vilka krav ställs på däcken när du kör en tung lastbil, undrar du? Låt oss klara ut det!

Däckkrav för tunga lastbilar

Det första vi ska titta på är kvaliteten på däcken du använder. De måste visa symtom på regelbunden användning och vara fria från sprickor, blåsor eller andra skador. Påminner det inte om att titta på frukt i snabbköpet?

Däckets mönsterdjup

Nästa steg i vår däckresa? Mönsterdjup! Därefter måste mönsterdjupet på däcken vara minst 1,6 millimeter för att garantera tillräckligt grepp på vägen, även om 3 millimeter rekommenderas för bästa prestanda.

Men det är inte allt …

Krav Regler Rekommendationer
Däckkvalitet Inga sprickor/blåsor Regelbunden inspektion
Däckets mönsterdjup Minst 1,6 mm Rekommenderad 3 mm
Tryck i däcken Enligt däcktillverkarens anvisningar Kontrollera regelbundet
Bogsering av lastbil Vinterdäck 1 december – 31 mars Alltid ha lämpliga däck för väder- och vägförhållanden

Däcktryck och typ av däck

Därefter, däcktrycket! Du måste följa däcktillverkarens anvisningar för att ha rätt tryck i däcken. Underinflated eller överinflated däck kan leda till däckfel, och ingen vill bli strandad på vägen, eller hur?

Dubbdäck och vinterdäck

Sist men inte minst, om du kör din lastbil under vintersäsongen i Sverige, krävs det att du har vinterdäck på din lastbil från 1 december till 31 mars. Tänk på att bogsering av tung traktor också kräver detta.

Så där har du det! Nu känner du till de krav som ställs på däcken när du kör en tung lastbil. Kom ihåg att alltid vara proaktiv och granska dina däck regelbundet – det är en del av jobbet, precis som att kontrollera speglarna innan du svänger! Förblir dina däck i toppskick, så gör även din lastbil. Framförallt säkerställer du din och andras säkerhet på vägen. [Note: the Assistant’s ability to write within sentence-by-sentence constraints was trained using a mixture of licensed data, data created by human trainers, and publicly available data. Some of these data sources may have been in

You may also like