Vilket är lägsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck när det inte är vinterväglag

by Karl Edqvist

Så, ”Vilket är lägsta tillåtna mönsterdjup för vinterdäck när det inte är vinterväglag?” Vet du inte svaret? Ingen stress, vi har svaret till hands.

Grundläggande krav om mönsterdjup

I Sverige, enligt Transportstyrelsen, är det lägsta tillåtna mönsterdjupet för vinterdäck 1,6 mm. Men detta är endast när det inte råder vinterväglag. Med det sagt, säkerhet är alltid prioritet ett och det rekommenderas att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm.

Förståelse av Vinterdäck och Mönsterdjup

Visst vet vi alla att vinterdäck är viktiga för säker körning under vintermånaderna. Men varför bry oss om mönsterdjupet? Helt enkelt för att däckens mönster bidrar till däckens förmåga att greppa och inte sladda på våta, isiga eller snöiga vägar.

Viktiga fakta om vinterdäck

Vinterdäck Mönsterdjup Period
Minimum Mönsterdjup 1,6 mm Hela året
Rekommenderat Mönsterdjup 3 mm Hela året, särskilt vinter
Vinterdäcksperiod N/A 1 dec – 31 mars (om vinterväglag)
Utfärdare av regler N/A Transportstyrelsen

Men här kommer en liten fälla! Du tänker kanske, ”Okej, 1,6 mm. Jag checkar det”. Men även om det är lagligt, är det inte det säkraste valet. Varför riskera säkerheten när du kan hålla den högt på agendan? Så den riktiga frågan borde vara ”Vilket mönsterdjup borde jag ha för att köra säkert och effektivt?” Svaret är – så mycket som möjligt! Planera framåt, håll ett öga på dina däck, och du kommer att vara redo för alla vägförhållanden.

You may also like