Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

by Karl Edqvist
Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt

Alla som arbetar måste betala skatt. Hur mycket du behöver betala är en annan fråga. Det beror helt enkelt på hur mycket pengar du drar in och hur gammal du är. En pensionär betalar lite mindre i skatt än andra människor. Men är det då så att man kan tjäna lite pengar utan att betala skatt?

Faktum är att du kan få lov att tjäna en mindre summa utan att betala skatt. Det rör sig inte om så stora belopp, knappt dryga tusenlappen i månaden. Det förutsätter även att du inte har ett annat jobb. Skulle du ha det får du börja skatta med en gång. Men det finns många kryphål att hitta. 

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt på hobbyverksamhet?

Har du en hobbyverksamhet kan det innebära att du får börja betala egenavgifter utöver skatt. Då är det viktigt att du även vet om vad det är för avdrag du kan göra innan det blir ett nettobelopp som överstiger utgifterna. Det kanske går jämnt upp. Då blir det ingen skatt alls.

En hobby är som bekant oftast något du inte tjänar pengar på. Du lägger nog ut mer pengar än du får in. Det är ingen enkel fråga då det beloppet varierar från år till år. Låt oss titta på år 2022. Skatteverkets svar på hur mycket får man tjäna utan att betala skatt är 20 431 kronor. Jämför det med frågan hur mycket får man tjäna utan att betala skatt 2014, vilket är 18 782 kronor. 

You may also like