Vad ska man undvika att äta när man äter levaxin?

by Karl Edqvist

Vad ska man undvika att äta när man tar levaxin?

När du tar medicin kan det ofta påverka hur kroppen tar upp näringsämnen, och levaxin är inte något undantag. Vet du vad du bör undvika att äta när du tar levaxin?

Levaxin, även känt som levothyroxin, är en vanlig behandling för hypotyreos, en sjukdom där sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormoner. Detta läkemedel kan effektivt förbättra symtomen, men vissa livsmedel och kosttillskott kan störa dess verkningsförmåga.

Livsmedel att undvika

”Men vänta,” kanske du undrar, ”vad ska jag undvika då?”

För att ge ett så komplett svar som möjligt, låt oss dyka in i dessa livsmedel:

Mat Anledning Alternativ
Soja Kan minska kroppens förmåga att ta upp levaxin. Välj en diet med en blandning av olika balanserade proteiner.
Kaffe Om du dricker det inom 30 minuter efter att ha tagit levaxin kan det hindra absorptionen. Vänta minst 30 minuter efter att ha tagit ditt läkemedel innan du dricker kaffe.
Kalciumrika livsmedel Försenar kroppens förmåga att ta upp levaxin. Ta levaxin minst 4 timmar före eller efter att äta dessa livsmedel.
Mat med ett högt fiberinnehåll Kan förhindra optimal absorption av levaxin. Håll ett öga på ditt fiberintag, men sträva efter en balanserad kost.

Minns att detta bara är en del av bilden; det kan finnas andra interaktioner och biverkningar som du bör vara medveten om. Var alltid ärlig om din matintag och din livsstil med din läkare för att säkerställa bästa möjliga vård för din hypotyreos.

Avslutande tankar

Ingen vill äta en skål soja till frukost och sedan upptäcka att deras medicin inte stöttar deras hälsa så fullt ut som den borde. Så gör dig själv en tjänst och undvik att äta livsmedel som kan störa din levaxin. Din sköldkörtel – och resten av kroppen – kommer att tacka dig.

You may also like