Felix Granander – Jan Stenbecks son startade behandlingshem för att hjälpa andra 

by Karl Edqvist
FELIX1

När Felix Granander fyllde 18 år tog hans liv en förväntad, men ändå drastisk, vändning. Felix Granander är son till Jan Stenbeck – i media kallas han ofta Jan Stenbecks okände son – och när Felix Granander blev myndig fick han ut sitt arv efter pappan. Jan Stenbeck var, som många vet, finansman och huvudägare av Investment AB Kinnevik under slutet av 1900-talet. 

Snabba fakta om Felix Granander

Vem är Felix Granander? Felix Granander är son till Jan Stenbeck. Hans mamma är Katarina Granander. 
När är Felix Granander född? Han är född 1997
Var bor Felix Granander? Han bor i Stockholm. För ett par år sedan uppmärksammade tidningen Expressen att han sålde sitt lyxiga hus, Sveriges näst dyraste sommarstuga, på Djurö. 
Har Felix Granander någon flickvän? Det är lite oklart om Felix Granander har någon flickvän, men ska man tro sökstatistiken från Google är det iallafall många som är nyfikna! 

Felix Granander var en snackis på bland annat Flashback redan som barn

Att vara Jan Stenbecks “okände” son innebar att Felix Granander under hela sin uppväxt har behövt vänja sig vid en rejäl dos oönskad uppmärksamhet. I intervjuer har Felix Granander pratat om hur det kändes att bli förknippad med det stora arvet han fick efter Jan Stenbeck och veta om att det pratades i sociala medier.  Han har pratat om det obehagliga i att folk lade ut personuppgifter på honom och hans mamma. 

Jan Stenbeck träffade Felix Grananders mamma när hon var servitris på en av de krogar Jan Stenbeck brukade besöka. Han var då gift med Merrill McLeod, men de separerade i mitten av 90-talet och lämnade formellt in skilsmässoansökan 1999.  Jan Stenbeck bekräftade faderskapet för Felix Granander, men Felix Granander växte upp med sin mamma och hennes nye man. Jan Stenbeck gick bort 2002, när Felix Granander bara var 5 år gammal. 

Felix Granander festade så hårt att han kollapsade på hotellet

Under skoltiden var Felix Granander duktig och hade höga betyg. Han bodde på Artillerigatan på Östermalm i Stockholm och gick i en bra skola, men han har berättat, i en intervju för Svenska Dagbladet, att han ständigt gick runt med en känsla av att inte räcka till. Felix Granander tyckte att han behövde hitta sätt att bevisa att han förtjänade arvet. Ångesten och rädslan för att bli igenkänd och bedömd gjorde att han flydde in i datorspelandet. Betygen sjönk och spelandet övergick i ett intensivt festande. 

När han blev 18 år och fick tillgång till alla pengarna eskalerade festandet till slut utom kontroll. Det dagliga alkoholdrickandet blev till ett regelbundet droganvändande. Festandet gjorde det svårt att sköta de bolag han samtidigt började investera i och vid ett tillfälle kollapsade han efter att inte ha ätit eller sovit på fem dygn. På hotellet sov han sedan i tjugo timmar. Vändpunkten kom när han fick kontakt med en beroendeterapeut. 

Felix Granander går i pappas fotspår och driver bolag

Idag driver Felix Granander fortfarande företag, men numera har han sitt beroende under kontroll. Enligt webbplatsen Allabolag är Felix Granander involverad i följande bolag: 

  • RBEG Properties AB
  • The House Health AB
  • BY170617 Holding AB

Han har drivit fler bolag och en del har lyckats, andra har varit mindre lyckade. Av alla de bolag han varit involverad i kan man lätt få intryck av att det är The House Health AB som betyder mest för honom. The House presenterar sig, på sin hemsida, som en privat personlig öppenvård i representativ miljö. Felix Granander har utbildat sig till terapeut och jobbar själv i verksamheten. Han har sagt till Svenska Dagbladet att mottagningen riktar sig till högpresterande personer, som kanske drar sig för att söka hjälp, och att inredningen är anpassad för inte se ut som ett typiskt behandlingshem. Att kunna använda sin egen erfarenhet för hjälpa andra i samma situation är värdefullt och det är bara att önska Felix Granander lycka till!

You may also like