Torka aldrig tårar utan handskar

by Karl Edqvist

Det här är en serie som började som en bok av Jonas Gardell. Med tiden blev det en hel boksvit och den har sedan regisserats av Simon Kaijser. Kärleken, som första boken heter, handlar om när den unge homosexuelle Rasmus flyttar från fördomarna i småstaden Koppom till storstadsvimlet i Stockholm.

Serien utspelar sig under 1980-talet när homo- och bisexuellas rättigheter var en fråga som började engagera allt fler människor. Efter en kort tid i storstaden träffar Rasmus en erfaren man vid namn Paul. Det är också senare genom Paul som Rasmus träffar kärleken i en man som heter Benjamin.

Men det visar sig att Benjamin som kommer från en familj som tillhör Jehovas Vittnen blir tvungen att utmana inställning till allt från homosexualitet till julfirande. Han har under uppväxten följt sina både sina föräldrar och sekten och det har aldrig varit aktuellt att vare sig ifrågasätta deras människosyn eller traditioner.

Boktrilologin: Torka aldrig tårar utan handskar

Samtidigt är det en tid där en ny dödlig sjukdom lurar i skuggorna, en sjukdom som först och främst verkade smitta sprutnarkomaner och homosexuella män. Efter den första boken, Kärleken 2012, kom det två böcker till. Den andra boken heter Sjukdomen (2013) och den tredje och sista boken har namnet Döden (2014).

Både rädslan för sjukdomen, lidandet för de som drabbas och sorgen efter de som dör till följd av den, har betydelse i den här historien. Det är en berättelse om både de som klarade sig från att bli smittade och de som gick under till följd av sjukdomen. Det var många under den här tiden som förlorade nära och kära.

Skådespelare i torka aldrig tårar utan handskar

Serien har en diger rollista med kända svenska artister och skådespelare. Där hittar vi bland annat namn som:

 • Adam Lundgren – som gestaltar den unge Benjamin i serien
 • Simon J. Berger – klär sig i rollen som Paul
 • Adam Pålsson – spelar rollen som Rasmus
 • Björn Kjellman – spelar i serien Benjamin när han blivit gammal
 • Stefan Sauk – har här släppt rollen som den hårdföre och hämndsökande Hamilton och har iklätt sig rollen som Harald

Dessutom består rollistan av följande personer:

 • Christoffer Svensson – Bengt
 • Emil Almén – Seppo
 • Kristoffer Berglund – Reine
 • Michael Jonsson – Lars-Åke
 • Lena B. Eriksson – Christina
 • Ulf Friberg – Holger
 • Gerhard Hoberstorfer – Ingmar
 • Annika Olsson – Sara
 • Marie Richardson – Britta

Här kan du se serien via online stream

Du kan se serien på några av de ställen där du normalt ser film online. Till exempel kan du hyra den på Viaplay eller köpa avsnitt via SF Anytime. Serien finns för närvarande inte på Netflix. Men de har ett stort utbud av andra serier och filmer du kan titta på tills de släpper Torka aldrig tårar utan handskar. Dessvärre har vare sig SVT Play eller Öppet Arkiv den tillgänglig.

För att kunna se den gratis kan du därför behöva söka dig streamingtjänster med servrar utomlands. Det finns också reklamfinansierade streamingtjänster som till exempel Swefilmer, Nyafilmer och 123Movies där du ibland kan hitta serien. Eftersom hela serien är på svenska bör du välja en tjänst som också kan texta på engelska om du ska rekommendera den för dina utländska vänner.

Citat ur torka aldrig dina tårar utan handskar

 • “Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!”
 • “Han tänkte: ”Jag är här.” Det är en stor och mäktig tanke. Han har upptäckt att han finns.”
 • “De gör oss hetero igen efter vi dött. För annars vet de inte hur de skall sörja oss. Oss och våra misslyckade liv.”
 • “Vid ett tillfälle var det ett ungt vårdbiträde som utan att tänka sig för sträckte ut sin hand när hon inte hade skyddshandskarna på och tråkade hans tårar.”
 • “Varje natt på Klara Norra tillbads han och offrades, hans kropp styckades och åts, och nästa morgon återföddes han hel och levde igen.”

Gardell släpper lite av humorn

Hela serien är så välgjord att den inte kan lämna någon oberörd, eftersom det här är en allvarlig historia som inte lämnar lika mycket utrymme för skratt som det brukar finnas i Jonas historier och berättelser.

Här beskriver han istället de riktigt tunga ämnena i livet som vad det innebär att älska i hemlighet och sedan hitta kärleken. Men också hur det är att vara frisk bredvid någon som är sjuk, för att till sist vara den som överlever när någon dör.

Du kommer att fångas av hur regissören lyckats få grepp om det Jonas skrivit i böckerna, på ett sätt som för dig tillbaka till 80-talets Stockholm och miljön i innerstan, där folk träffades i skymundan på klubbar och sedan var tvungna att delvis förneka sig själva inför släkt och vänner.

Jonas Gardell i parodi av känd brödrapar

För att runda av den här något tunga artikeln väljer vi att göra en koppling tillbaka till att Jonas Gardell är en väldigt rolig och humoristisk artist. Det är väldigt svårt att göra en roligare parodi på någon som redan är så rolig. Men Daniel Norberg, som är komiker och artist, vilken tillsammans med sin bror gör återkommande parodiinslag där de spelar in egna versioner på bidrag till Melodifestivalen. Där hittade de ett sätt att kunna göra parodi på Jonas Gardell.

You may also like