Spionen som kom in från kylan (film)

by Karl Edqvist

Så, vad handlar då ”Spionen som kom in från kylan” om? Och varför är den så uppmärksammad inte bara i Sverige utan även globalt? Låt oss ta en djupdykning och lära oss mer om den här filmen.

Bakgrund

”Spionen som kom in från kylan” är en brittisk film från 1965. Den är en spionthriller baserad på John le Carrés roman med samma namn, vilken publicerades 1963. Filmen i sin tur regisserades av Martin Ritt. Känner ni hur spänningen börjar bygga upp?

Filmens handling

Filmen handlar om en brittisk spion vid namn Alec Leamas, spelad av Richard Burton. Efter att hans sista agent i Östtyskland dödas, blir han kallad ”in från kylan”, vilket innebär att han kallas hem. Men det är bara en del av en sista, komplex och farlig operation. Tror ni ni han klarar av det?

Film Regisserad av Huvudroll
Spionen som kom in från kylan Martin Ritt Richard Burton
År 1965 Storbritannien
Genre Thriller, Drama Baseras på boken av John le Carré

Kritikers tankar

Filmen ”Spionen som kom in från kylan” fick generellt sett mycket positiv kritik. Burton’s insats var så pass framstående att det gav honom en BAFTA-nominering, kan ni fatta det?

Topp 3 av mina favoritscener

  • Scenen när Alec Leamas får sin ”tjänstefriorder” – den ger oss en inblick i hans komplexa inre kamp.
  • När Alec möter den glamorösa Nan Perry, det är romantik blandat med spänning.
  • Slutscenen. Jag tänker inte avslöja den, men låt mig säga att det är en överraskande twist!

Så, ”Spionen som kom in från kylan” erbjuder både spänning och djup som tilltalar både hjärta och hjärna. Happy viewing, mina vänner!

You may also like