Nina Zanjani – det bästa av två världar

by Karl Edqvist
NINA

Nina Zanjani har genom sin karriär lyckats kombinera seriös teaterdramatik med lättsam filmunderhållning. Hon ingår i den fasta ensemblen på Dramaten, samtidigt som hon har en återkommande roll i filmerna om poliskommissarie Kurt Wallander. Under 2022 syns hon passande nog i pjäsen “Nordic Crime” på Dramaten.

Vem?Nina Zanjani är en svensk skådespelare. Hon ingår i den fasta ensemblen på Dramaten.
Ålder? Nina Zanjani är född 1981.
Var?Nina Zanjani föddes i Iran och flyttade till Sverige som sexåring.
Familj?Nina Zanjani är gift med Joel Svensson. Tillsammans har de en son, Igor.

Nina Zanjani – från Iran till Dramaten

Det är få skådespelare förunnat att kunna hålla två så vitt skilda bollar i luften samtidigt, som att vara en del av den prestigefyllda fasta ensemblen på Dramaten och ändå medverka återkommande i polisfilmer som Kurt Wallander, Hamilton och Maria Wern. Men Nina Nasr Zanjani har lyckats mer än väl.

Zanjani kom till Sverige som sexåring, efter att ha levt sina första år i Iran. I Sverige bosatte sig familjen på västkusten, där Nina också bodde ända tills det var dags att söka in till scenskolan. Hon ska enligt uppgift ha kommit in på teaterhögskolan i Stockholm på första försöket. Redan under skoltiden började rollerna rulla in för Zanjani, och sedan har det bara fortsatt så.

Nina Zanjani – queen of crime

Det är kanske inte så konstigt att Dramaten valt att sätta in just Nina Zanjani i en av de stora rollerna i den true crime-inspirerade pjäsen “Nordic Noir” som går upp på teatern 2022. Inte om man tänker på den digra meritlista av kriminalfilmer och -serier som Nina Zanjani spelat in. Hon har roller i närheten av alla de här fiktiva poliserna, detektiverna och agenterna i ryggsäcken:

  • Hamilton (thrillerserie)
  • Maria Wern (thrillerserie)
  • Kurt Wallander (tolv filmer)
  • Modus (deckarserie)

Nina Zanjani och musiken – Harmonica, Håkan Hellström, My Fair Lady

Utöver den dramatiska ådran, har även Zanjani en omvittnad musikalisk talang, vilket lett till att hon gjort ett flertal roller och framträdanden som krävt sångröst så väl som skådespeleri. Under hösten 2022 har hon till exempel medverkat i Håkan Hellström-musikalen på Göteborgs Stadsteater. Hon har dessutom fått använda sin musikalitet bland annat i filmen Harmonica och i Stockholms stadsteaters uppsättning av My Fair Lady.

Den som vill kan även lyssna på Nina Zanjani på skiva. Hon har gjort ett antal inspelningar, bland annat ett välgörenhetsalbum som gavs ut av gatutidningen Faktum. Där framförde hon en duett med skådespelarkollegan Adam Pålsson. Till på köpet är hon gift med en musiker – Joel Svensson, producent och kompositör.

Vad gjorde Nina Zanjani 2017?

  • Morris i “The Nether” på Dramaten,  i regi av Lena Endre.
  • Eliza i “My Fair Lady” på Stockholms stadsteater, i regi av Elisa Kragerup.
  • Philippa i “Modus”, kriminalserie på TV4.
  • Anna i “Exfrun”, dramakomedi i regi av Katja Wik.

2017 var helt enkelt ett alldeles vanligt år för Nina Zanjani, som uppenbart är något mer produktiv än många av sina kollegor. Fyra stora projekt på ett år måste ha tagit på krafterna! 

Se upp för dårarna – Nina Zanjani naken?

Nina Zanjanis genombrottsroll var den ena av två huvudroller i Helena Bergströms regidebut “Se upp för dårarna”. Filmen var en komedi, och att ha humor är något varje kvinnlig kändis behöver i dagens samhälle. Hur annars ska man kunna tolka alla roliga sökningar folk försöker göra på nätforum som Flashback? 

Hoppet är det sista som lämnar en människa, och många är de som hoppas få se Nina Zanjani naken. Om så bara lite bara bröst. Eller i alla fall i bikini? Dylika bilder på Nina Zanjani är dock inte möjliga att hitta på internet, och den som hittar något som ser ut som det bör räkna med att Photoshop eller något annat bildredigeringsprogram varit inblandat. Se upp för dårarna på internet. Tro inte på allt du läser. 

You may also like