Grändens mat – mysig restaurang med hållbart tänk

by Karl Edqvist
COZY1

Restaurang Grändens Mat i Ystad erbjuder en intressant och modern meny. Rätterna består av olika typer av långkok och asien-inspirerade poke bowls. Med sin inriktning erbjuder Gränden i Ystad mat som passar de flestas tycke och smak. Grändens mat i Ystad drivs av kockarna André Svensson och David Norström. Med en samlad erfarenhet på över 35 år från kockyrket står de för rutin och kunnande bakom Grändens grytor.

Snabba fakta om Grändens mat:

Vad?Grändens mat är en restaurang med fokus på närproducerad mat
Var?Grändens mat håller till vid Per Helsas gård på Besökaregränd i centrala Ystad
När?Öppettider för Grändens mat är måndag till lördag från klockan 11.Måndag-onsdag stänger man 15, övriga dagar öppet till sent. Söndagar håller man stängt.
Varför?För att äta långkok av närproducerade ingredienser.

Prova Grändens mat till lunch

Lunch serveras varje måndag till onsdag mellan 11 och 15. På torsdagar, fredagar och lördagar har man en halvtimme extra på sig, då lunchserveringen är öppen ända fram till 15:30. Lunchen har man möjlighet att avnjuta på plats, eller så kan man ta med sig den som take away.

Hos Grändens mat i Ystad har man ett antal lunchalternativ att välja på. Alla rätter har för närvarande samma prissättning. Man erbjuder fyra olika poke bowls. Känner du för ett mustigare alternativ finns det även fyra grytor eller långkok att välja mellan.

I menyn har Grändens personal tydliggjort ingredienser som brukar ge upphov till allergier. Det har man gjort genom att skapa ett eget, trevligt och lättöverskådligt piktogram. Är du till exempel glutenintolerant eller allergisk mot laktos, ser du tydligt vilka rätter som innehåller dessa ämnen. Du ser även vilka rätter som är vegetariska.

Middag på Grändens mat, med en meny för alla

Grändens mat i Ystad har även en trevlig meny för middagar. Middag serveras torsdagar, fredagar och lördagar. Du kan få din middag hos Gränden redan från klockan 16. Torsdagar stänger köket klockan 20, men på fredagar och lördagar går det att få middag fram till klockan 21.

Även till middag serverar Gränden olika typer av poke bowls. Som komplement till detta har man också tre varmrätter. Före huvudrätten finns det möjlighet att beställa in en aptitretare i form  av olika typer av småplock och dipsåser.

På Gränden tänker man även på barnen. Utöver en speciell rätt för barnen, går alla “vuxenrätter” att få i barnportion. Efter maten brukar både barn och vuxna vara sugna på något sött. Grändens Mat serverar dels en klassisk Crème Brûlée, men även Chokladbrownie, Sorbet ellet Affogato, som är en italiensk efterrätt bestående av glass och espressoglass.

Speciella arrangemang på Grändens mat

På Grändens Mat gillar man när det händer något, och vem vill inte ha lite omväxling? Med regelbundna intervaller anordnar man olika typer av arrangemang. Det kan röra sig om artister som kommer och sjunger eller bjuder på ett stand-up uppträdande. I samband med högtidsdagar brukar man också ordna något speciellt.

Grändens Mat brukar inte duka fram det stora julbordet, men det går utmärkt att beställa hem deras egenkomponerade jultallrik för catering eller take away. Inför jul ordnar man också extra julmys i samband med julskyltningen. Då bjuds det på danska toner i form av varm vinter mumma och äppelskivor.

Till påsk har man traditionen att ordna med en konsert med någon omtyckt artist. De senaste åren har konserterna blivit mycket omtyckta och man har följt upp med repriser nästkommande år. 

Andra “Gränder” runt om i Sverige

Restauranger med namnet Gränden förekommer också på andra platser i Sverige. I Malmö heter den inte Grändens Mat, utan kort och gott Gränden. Gränden i Malmö är en mysig restaurang på en innergård i centrala Malmö. Den har säsongsöppet under sommarmånaderna och är då en mycket populär restaurang både för lunch och middag.

Eskilstuna har också ett eget “Gränden” med en meny full av god och tilltalande mat. Här bjuds bland annat på carpaccio eller Toast Skagen till förrätt. Till huvudrätten kan du exempelvis välja på en grillbricka eller en hel gratinerad hummer. Avrunda med Grändens vaniljpannacotta eller deras sorbet. Vill du bara ha något litet, finns det tryfflar också.

I Linköping är “Gränden” dock inte en restaurang utan namnet på ett köpcentrum. Inne på köpcentret, Gränden i Linköping, kan du dock både äta och handla mat.

Höjdpunkterna på Grändens mat i Ystad:

  • Köttbullarna 
  • Deras teriyakiglaserade fläsksida
  • Fisk- och skaldjursgrytan
  • Grändens egen Affogato

You may also like