Därför bör du träna efter covid vaccin

by Karl Edqvist

Det är alltid bra för dig att hålla igång kroppen, gör det i den mån du kan. Men många är ändå oroliga och funderar över om det att, kan man träna efter covid vaccin. Det är helt i sin ordning att du träna efter vaccin covid 19, så vida att du inte känner dig sjuk och att du exempelvis inte har feber.

Kan jag träna efter covid vaccin?

Om du känner av några biverkningar efter vaccinationen eller ifall att du har en infektion på gång i kroppen, då är det inte bra att träna. Det kan handla om exempelvis värk i din kropp eller huvudvärk. Detta gäller såväl vuxna som barn.

Såvida att du är frisk och immunförsvaret är bra kan träning ge dig en bättre effekt. Inaktivitet visar sig ge en ökad risk för att bli smittad och att bli svårare sjuk.

Fysisk aktivitet

Forskning visar att de som är fysiskt aktiva har ett bättre immunförsvar och därmed större motståndskraft mot infektioner. Men det har inte alltid varit så lätt under pandemin att träna, alla restriktioner gjorde det även svårare att vistas i träningslokaler och ha gruppträningar. De flesta träningspass i grupper blev inställda på grund av pandemin.

Forskning visade även att regelbundna promenader i rask takt gav högre antikroppsnivåer efter vaccinationer. Det har visat sig att överviktiga har sämre effekt av vacciner det eftersom fetma kan påverkar negativt på immunförsvaret.

Den bästa träningsformen

Ett av de bästa fysiska aktiviteten är den som blir av, lyssna på din kropp och känn efter vad du kan. Träning i samband med att du tagit vaccinet är bra såvida du mår bra. Anpassa din träning och skapa ett lämpligt program som passar dig.

Du kan använda dig av online program som en del gym erbjuder. Det finns även applikationer till din mobiltelefon eller läsplatta som du kan ladda ner med träningsprogram. Det smarta med flera av dem är att du kan lägga ihop ett eget program och skräddar sy dem. Flera av programmen är gratis att använda men om du vill ha mer avancerade möjligheter behöver man betala.

Promenera i snabb takt

Tycker du om att promenera kan du testa med att köra ”powerwalk” där du ökar din gånghastighet för att få upp din puls och sätter i gång flåset. Då ska du försöka få upp din hastighet till sju eller åtta kilometer i timmen. Öka armrörelserna och ha gärna vikter runt handleder, du kan även ha vikter runt fotlederna beroende på vilken belastning du vill ha och behöver.

Powerwalk är skonsammare för leder än vad löpning är, men det är ändå bra att investera i ett par skor som är avsedda för promenader med en bra stötdämpning. Använd dig gärna av applikationer till din telefon som mäter din distans och hastighet. Det finns att ladda ner flera gratis program så som exempelvis Runkeeper, Walking app, Stegräknare och Google fit. Du får gå igenom och se om det är något som kan passa dina behov. En del vill möjligtvis ha betalt för en del extra funktioner.

För mer information om löpträning rekommenderas ett besök hos https://löpskola.nu/.

You may also like