Anna Book – Vad hände sen?

by Karl Edqvist

Anna Book är en svensk sångare född 1970 i Stockholm, Skärholmen. Hon är mest känd som Anna Book men hennes fullständiga namn är Anna Toledano Book.

Anna Book – Sångerskan och artisten

Hennes karriär började på 80-talet. Det var med sin medverkan i melodifestivalen, är 1986 som hon blev känd för hela svenska folket, med bidraget ABC. Hon vann inte utan kom på femte plats det året. Åren innan hade hon varit uppe på scen som ung 14-åring i bland annat talangjakter som till exempel på Göta Lejon bidrog till att hon fick spela in singeln ”Hjärtat” bankar. Hon deltog även i SVT:s tv serie Solstollarna samtidigt som hon spelade in sitt första album, Killsnack.

Anna deltog även i Mello 1987 med bidraget Det finns en morgondag men slutade oplacerad.

Tredje och sista gången Anna deltog i Melodifestivalen var med låten Samba Sambero. Här landade Annas bidrag på nionde plats i finalen.

Under denna period skapade Anna många singlar och album tillsammans med flera kända namn som Per Gessle och Dr Alban. Hon gjorde en singel skriven av Per Gessle, Namn & nummer. Och i mitten av 1990-talet framträdde hon tillsammans med Dr Alban med singeln och låten My Love for You.

Anna Book kan inte bara sjunga

De stora framgångarna uteblev men Anna syntes mycket i TV för olika program och Samtidigt jobbade Anna mycket med dubbningar av tecknade filmer där hon bland annat gjorde rösten till Misty i Pokémon. Där sjöng hon också in ledmotiv till den svenska versionen av serien.

2006 deltog Anna i Let’s Dance på TV4 och kom tvåa i finalen med sin danspartner David Watson. Under denna tiden släppte även Anna albumet Let’s Dance som var en samling låtar från 1985 och framåt.

Den äldre generationen känner Anna Book genom sin medverkan i Melodifestivalen under alla år. För den yngre publiken har hon gjort sig känd genom sin blogg och sociala medier. Inte minst genom sina sändningar på Periscope som hon gjorde live. Där talade hon ut öppet och utlämnande om privata och diverse saker, inte minst fick hon kritik för att hon öppet var känslig och grät över diverse saker.

Familjeliv och öppen med sitt liv

Anna Book har alltid mycket öppen med sitt privatliv. Anna gifte sig med maken Roberto Toledo 2001 och har tre barn. Äldsta dottern Felicia från tidigare relation tillsammans med Mehemet Yurdagul. Hon har en dotter och en son, Vanessa och Antonio med Robert.

Hon har varit väldigt utelämnande på sin blogg om sin hälsa, karriär och sitt äktenskap. 2018 gick hon ut med att de skulle skilja sig vilket de inte gjorde. Men det skapades mycket rykten och spekulationer.

Anna Book på Flashback

Anna har varit öppen med sin hälsa, viktproblem och mest intima saker som äktenskapskriser, sjukdomar samt med- och motgångar i karriären. Det finns många och långa diskussionstrådar om Anna på Flashback.

Även bloggbevakning har uppmärksammat Anna Book. På bloggbevakning diskuteras det i bloggen och det skrivs skvaller i dess kommentarsfält gällande hur Anna återberättar sin dag i minuter. Camilla Gervide, som är ägare av bloggen säger att Anna Book måste ha övernaturliga egenskaper – ”likt The Flash”.

Kritik om Annas utseende (Tänder och vikt)

En annan sak som fått stort utrymme på nätet är Annas utseende som till exempel tänder och vikt. Eller diskussioner i skvallerpressen som att hon ändrat håret, ögonbrynen och tänderna. Samma år som hon deltog i Biggest loser genomgick hon stora förändringar utseendemässigt. Framför allt tänderna, och 2017 så dök Anna upp med jämna tänder vilket ledde till spekulationer. Hon berättar själv att hon skaffat nya porslinskronor just för att hon tidigare skämdes för sitt leende. Det innebar att hon hade slipat ner sina riktiga tänder och ersatt dessa med porslinskronor.

Anna Book på Instagram

2017 vann Anna Book kändisversionen av Biggest loser. Hon kämpade hårt och lyckades tappa hela 22.7 kilo och blev så smal att det nästan var svårt att känna igen henne. Det blev stor uppståndelse i media runt den perioden, dels för deltagandet i programmet men även kring hennes bloggande och hennes Instagram. Du kan besöka Anna Books insta via Picuki.

Det gjorde att Anna tog en paus under en tid från sin Insta.

Hälsan

Senare år 2021 och 2022 har det handlat mycket om Annas hälsa. Det började under 2020 med covid men året därpå gick hon igenom en operation men ville inte avslöja vad det rörde sig om exakt. Det hon meddelade var att det skulle följas upp med ytterligare operationer. Anna har sedan tidigare diagnostiserats med den obotliga hormonsjukdomen PCOS, det vill säga polycystiskt ovarialsyndrom.

För 20 år sedan genomgick Anna en överviktsoperation. Genom en sådan operation så leds maten förbi en del av matsäcken och kan mättnadskänsla uppnås lättare och leder därmed till ett mindre matintag. I intervju på TV4 hos Malou berättat hon om hur det har gett positiva upplevelser men även negativa. Hennes mage fungerar annorlunda vilket hon måste förhålla sig till dagligen i sin vardag.

Anna Book Idag och framtiden

Pandemin slog hårt för artisten och hennes karriär, inte minst ekonomiskt. Det ledde till att hon sökte jobb utanför underhållningsbranschen. I en intervju berättar hon att folk tror att hon skojar när hon söker ”vanliga” jobb som i till exempel i en butik. Anna beskriver att hon vill jobba och göra rätt för sig men trots det ligger den stora passionen inom musik.

Men hon vill helst jobba inom musik eller TV så klart. Anna är inte helt främmande för en comeback i Melodifestivalen i framtiden. 2016 skulle hon varit med men blev diskvalificerad. Hennes bidrag, Himmel för två har redan varit med i Moldavien år 2014. Anna säger att hon bara är 52 så hon har mycket kvar att ge så vi får nog se henne på scenen igen framöver.

You may also like