Ted gärdestad jag vill ha en egen måne lyrics

by Karl Edqvist

Ted Gärdestad’s ”Jag vill ha en egen måne” Lyrics: En djup dykning

Som konstnär skapade Ted Gärdestad många minnesvärda låtar i sin karriär, men kanske ingen mer än ”Jag vill ha en egen måne”. Denna låt, med sin drömmande melodi och poetiska text, har blivit en ikon för svensk popmusik. Men vad handlar låten egentligen om? Låt oss ta en närmare titt.

Textanalys av ”Jag vill ha en egen måne”

Först och främst bör vi notera att titeln, ”Jag vill ha en egen måne”, i sig är en metafor. Månen representerar något avlägset, något ouppnåeligt. Genom att säga att han vill ha en egen måne, uttrycker Gärdestad en längtan efter något mer i livet.

Låtens text är full av liknande poetiska bilder. Gärdestad sjöng om att vara en ”flyktig skugga” och ”en dammkorn i universum”. Dessa uttryck skapar en känsla av ensamhet och insignifikans, men också av hopp och drömmar om stora möjligheter.

Genom att använda dessa metaforer visar Gärdestad att han inte bara är en låtskrivare, utan också en poet som lyckas förmedla känslor på ett effektivt sätt.

Låttitel Artist År
Jag vill ha en egen måne Ted Gärdestad 1972
Jag ska fånga en ängel Ted Gärdestad 1973
Sol, vind och vatten Ted Gärdestad 1973
Äntligen på väg Ted Gärdestad 1981

Musikaliska aspekter av låten

Förutom texten, bidrar också musiken till att skapa låtens drömmande atmosfär. Gärdestads melodi är enkel men effektiv, med en mjuk och lugnande röst som tar lyssnaren med på en poetisk resa genom universum.

Så, nästa gång du lyssnar på ”Jag vill ha en egen måne”, tänk på de metaforer och det poetiska språket som Gärdestad använde för att uttrycka sina känslor och drömmar.

You may also like