Norrlands Custom och den amerikanska drömmen

by Karl Edqvist
CAR PARTS1

Har du varit på Power Meet någon gång? Har du cruisat fram och dunkat plåt till Elvis? Eller har du köpt en ”amerikanare” för att du älskar känslan? Då vet du säkerligen hur viktiga rätt reservdelar är för en äldre amerikansk bil. I Örnsköldsvik samt på nätet hittar du bildelsgrossisten Norrlands Custom AB – de har allt för att din livsstil ska kunna fortsätta i många, många år!

Snabbfakta om Norrlands Custom:

Vad har Norrlands Custom för kontakt-uppgifter?Adress: Måvägen 14, 891 20 ArnäsvallTelefonnummer: 0660-828 10
Hur många anställda har Norrlands Custom?Företaget har 11 anställda
Vilka är Norrlands Customs öppettider?Måndagar-fredagar: 8-12, 13-17Lördagar-söndagar: Stängt
När grundades Norrlands Custom?Företaget grundades 1971

Amerikanska bilar – en stolt svensk tradition

Jänkare, amerikanare… kärt barn har många namn! Kanske tillhör du kategorin svenskar som älskar bilar importerade från ”over there”, även om du inte bekänner dig till subkulturen ”raggare”. Du kanske tycker att det är något speciellt med att glida fram som en kung i en Buick, Lincoln eller Cadillac från 1950-talet? 

Du åker kanske på bilträffar för att umgås och för att visa upp din egen samt kolla in andras bilar? Möjligen ägnar du mycket tid och pengar åt att renovera bilen så den blir ett praktexempel på den amerikanska drömmen? Oavsett vad så kommer du förr eller senare att behöva byta ut någon del på din raring.

Norrlands Custom – ett anrikt företag

För över femtio år sedan startade den bilintresserade Sune Eklund företaget Norrlands Custom, för att sälja reservdelar till framför allt amerikanska bilar, i Örnsköldsvik. Då såg bilmarknaden givetvis annorlunda ut än idag och allt hanterades analogt. 

För att komma igång så åkte Sune till en liknande grossistfirma i Kalifornien, köpte ett exemplar av nästan alla deras artiklar och tog på så vis reda på vilka återförsäljare de handlade med och vilka bildelar som gällde på marknaden för amerikanska bilar. Det visade sig vara ett smart drag. Hans företag växte med åren till att bli en institution för bilentusiaster över hela Sverige.

I februari 2007 sålde Sune företaget för att kunna njuta av en lugnare pensionärstillvaro. Men lugnet hann inte infinna sig så särdeles länge innan han fick rusa till företagets försvar.

Norrlands Custom – en kamp mot konkursen

Efter två år med annan ägare och en tids ekonomiska svårigheter försattes Norrlands Custom i konkurs 2009. Företaget hade misskötts och var i dåligt skick. Men då beslutade Sune sig för att han skulle köpa tillbaka företaget och driva det vidare själv. På det viset slapp han se sitt livsverk gå till spillo.

Från 2016 började marknaden återigen svaja och Sune Eklund kände så småningom att han var tvungen att hitta en seriös part som kunde vidareutveckla det företag han byggt upp. 2021 nappade KW Parts, som blev ny ägare och tog över driften. Det innebar att Norrlands Custom tog ett kliv ut på Europamarknaden, då KW Parts är Europaledande inom distribution av reservdelar och tillbehör till amerikanska bilar. Detta gladde den tidigare ägaren, som nu kunde cruisa lite lugnare in i sitt fortsatta pensionärsliv.

Exempel på bildelar du kan köpa hos Norrlands Custom:

 • Förgasare
 • Startmotor
 • Batteri
 • Rattar
 • Hjullager
 • Bromsskiva
 • Drivaxel
 • Handbromsvajer
 • Backspegel
 • Generator
 • Luftrenare

Norrlands Custom som räddaren i nöden med webshop online

Att sitta och slå upp i en katalog vilka reservdelar du ska köpa är inte alltid så kul. På hemsidan norrlandscustom.com kan du däremot själv gå in och söka efter delar, baserat på ditt bilmärke, och årgång samt modell. På hemsidan finns en webshop där du kan betala både med swish, bankkort eller mot postförskott. Leveransen skickas sedan till ditt postkontor, som rekommenderat brev, eller till och med via hemkörning. 

Norrlands Custom interagerar även med sina kunder via en Facebook-sida, där de har ett genomsnittligt betyg på imponerande 4,8 av 5 stjärnor i kundnöjdhet. Allt för att du, och en stor del av det svenska folket, ska kunna fortsätta leva den amerikanska drömmen!

You may also like