Medelklassens nöjen utanför arbetet

by Karl Edqvist

För att räknas som en del av medelklassen idag måste du ha det relativt bra ställt. Det betyder en bra summa på sparkontot och pengar att spendera i din vardag. Medelklassen i Sverige har många sysslor för sig som kanske inte är möjliga för de som befinner sig i ett av de lägre ekonomiska skikten i samhället. Här kommer du kunna läsa om vad det svenska borgerskapet sysslar med när de inte jobbar med sina välbetalda arbeten.

Ett roligt och underhållande medelklassliv

Det finns många sätt man kan roa sig på i Sverige idag. Som ett industriland med ett välfärdssystem, har vi allt som oftast lite extra pengar över att lägga på vår underhållning. Det här stämmer särskilt in på medelklassen, vars ekonomiska tillgångar ger ett bekvämt liv fyllt av nöjesalternativ. Medelklassfolk idag sysslar med allt från resor till restaurangbesök, inköp av elektronik och att spela utan Spelpaus på nätcasinon.

 Borgerskapet har varit ett faktum i Sverige sedan medeltiden, när folk flyttade till städerna under en av de första industrialiseringsepokerna. Sedan dess har det funnits ett skikt i samhället av de som har pengar att spendera. Här nedan kan du se en lista på saker som den moderna medelklassen gärna hänger sig åt när de inte har annat för sig.

Hur borgerskapet roar sig

  • Hemmabjudningar
  • Restaurangmiddagar
  • Teater & kulturutställningar
  • Resor utomlands
  • Sportresor
  • Hemmabio

Hemmabjudningar

En av medelklassens favoritsysselsättningar under sin ledighet är hemmabjudningar av olika slag. Vänskapskretsar och familj kan då samlas under ett och samma tak för en kväll av underhållning och god mat. Att stå i köket och dona med fina råvaror är något som de som har det lite bättre ställt gärna sysslar med. En festlighet såsom en hemmabjudning kan bland annat bestå av dyrt kött eller luxuös havsmat.

Själva underhållningen kan vara vad som helst. Sällskapsspel är något som är mycket populärt bland alla svenskar. Om det skulle pågå något typ av sportevenemang likt en internationell fotbollsturnering, är även det en god anledning för medelklassen att ordna en sammankomst i sitt hem.

Restaurangmiddagar

Om man inte orkar stå och laga mat själv, kan man alltid besöka en restaurang. Det här är i alla fall ett alternativ för medelklassen, vilken besitter de ekonomiska tillgångarna för att kosta på sig en middag ute på stan. Svenskarna är ett matglatt folk, vilka gärna även testar på olika typer av matkulturer. Det här har lett till att restauranger av alla möjliga slag öppnats upp runtom vårt land. Särskilt i storstäderna finner du riktigt bra matställen såsom i Masthugget i Göteborg och Stockholms utbud på restaurang Gamla Stan.

En middag ute på restaurang kan kosta ett par tusen kronor om man är flera i sällskapet. Det här beror självfallet även på vilken typ av restaurang man besöker. De lite dyrare brukar erbjuda måltider som består av flertalet rätter. Maten på faten kombineras även med något kostsamt och gott att dricka likt ett väl åldrat vin.

Teater & kulturutställningar

Den kulturella sfären i samhället har genom århundradena varit beroende av borgerskapets stöd. Allt från konst och musik till film och teater ser medelklassen som sin största inkomstkälla. De som tjänar bra med pengar kan alltid kosta på sig nya upplevelser, vare sig detta gäller ett teaterbesök eller en konsert. Medelklassen är således viktig för att kulturlivet skall frodas i ett land såsom Sverige.

Teaterscenen står ofta upplyst inför en publik fylld av medelklassfolk. En kväll ute på teatern är även något som kan kombineras med ovannämnda nöje, dvs. restaurangbesök. Många teateranläggningar i Sverige erbjuder även någon typ av matservering, dock är det mest vanligt att folk äter på annan plats innan framträdandet.

Konstutställningar är också något som är populärt bland medelklassen idag. Många kanske inte äger konstverk i sina hem, men vill gärna se dem nära inpå. Personer som tillhör den övre medelklassen brukar dock även vara ägare till några dyrgripar av kulturell importens.

Resor utomlands

Et kan vara svårt att finna ro och vila i den stressamma vardagen. Om man dock har en nätt och fin summa pengar på bankkontot, finns det alternativ för att finna den bästa typen av återhämtning. Svenskar har alltid varit intresserade av att resa runtom i världen. Från de gamla seglatserna till den moderna tidens flygtrafik, är utlandsresor något vi gärna engagerar oss i.

Medelklassen tillhör det största skiktet av det svenska samhället som reser bortom nationens gränser. Destinationer såsom Mallorca, Thailand och Grekland har länge varit favoriter. Sol och bad är ofta vad som eftersöks när medelklassens resenärer packar sina väskor för en vecka utomlands.

Sportresor

En annan typ av utlandsresa som är populärt bland den svenska medelklassen är sportrelaterade resmål. Svenskar älskar sport av alla de slag. Trots att vår nation är relativt liten till populationsantalet jämfört med många andra länder, har vi presterat bra på den atletiska världsarenan. Detta beror delvis på att man ofta kan räkna med ett stöd från svenska hejarklackar oavsett var på jorden man befinner sig.

Det är dock inte bara internationella tävlingar som lockar medelklassens sportälskare. Många spenderar idag sina pengar till att åka till länder med en stark fotbollstradition såsom Spanien, England och Italien. Även hockeyn ligger nära våra hjärtan, så en resa till Nordamerika och NHL hör också till vanligheterna.

Hemmabio

Idén med en hemmabio är inget nytt. Under flertalet decennier har medelklassen gjort vad de kan för att omformera sin gamla Tv-apparat till att bli en storslagen medieupplevelse. Det har dock blivit enklare, och dyrare, att införskaffa sig en hemmabio idag. Tack vare trådlös elektronik och förbättringar i allt från bild- till ljudkvalité kan man idag få uppleva det bästa med Tv-tittandet hemma i soffan.

De som bestämmer sig för att skaffa en hemmabio, gör ofta det med en plan på hur det skall se ut i huvudet. Många medelklasshem idag har sina vardagsrum särskilt utformade för att vara anpassade till hemmabions installationer. Det kan betyda bestämda platser för högtalare och en total omplacering av möbler. Projektet tycks vara lika roligt att arbeta med som det slutgiltiga resultatet.

You may also like