Hur varmt är det i vattnet?

by Karl Edqvist
Hur varmt är det i vattnet

Lyckligtvis för alla som bor i det avlånga landet Sverige är det sällan riktigt långt till havet. Men när man bor i en stad som Stockholm, Göteborg eller Malmö har man dessvärre alltid en bit att åka för att komma till vattnet. Det är trist att åka tunnelbana, spårvagn eller buss flera mil bara för att upptäcka att det är iskallt på badplatsen.

Vad få kanske vet är att det finns en myndighet som sammanställer temperaturerna på olika badplatser runt omkring Sveriges kust. Om du vill ha svaret på frågan “Hur varmt är det i vattnet göteborg?” går det alltså lätt att ta reda på.

Hur varmt är det i vattnet nu – myndighet har svaret

Havs- och vattenmyndigheten har på sin hemsida en karta där du kan klicka på till exempel Saltholmen utanför Göteborg och få veta att det var 18,6 grader i vattnet vid det senaste mättillfället. Du får också veta att det inte är någon algblomning på gång.

Så hur varmt är det i vattnet? Några klick runt på kartan ger en fingervisning.

  • Öckerö, Göteborg: 16 grader
  • Klagshamn, Malmö: 17,6 grader
  • Baggensund, Stockholm: 16,8 grader
  • Björnö, Mälaren: 15 grader

Hur varmt är det i vattnet idag längre söderut?

Det är ju ganska varmt för de här nordliga breddgraderna. Men du kanske inte blir särskilt sugen på att hoppa ner i svalt vatten nu när höstkylan börjar dra in. Det kanske är trevligare temperaturer i Medelhavet?

Hur varmt är det i vattnet i Kroatien, till exempel? Ska man tro de internationella webbsidorna som visar vattentemperaturer är det just nu drygt 25 grader i vattnet utanför Dubrovnik i Kroatien. Synd att det är ganska långt dit från Sverige.

You may also like