Hur många meter, ungefär, flyttar du dig på en sekund?

by Karl Edqvist

Hur mycket flyttar man sig på en sekund?

Även om vi kanske inte tänker på det, flyttar vi oss faktiskt en hel del varje sekund. Tror du mig inte? Kommer du ihåg sista gången du var ute och sprang, eller när du rusade till bussen? Låt oss dyka djupare ner i ämnet och se hur långt vi faktiskt rör oss på en sekund.

Tänk dig detta scenario: Du är ute och joggar i en skön takt. Visste du att en medelhastighet för en jogger ligger mellan 8 till 15 km/h? Om vi gör om detta till meter per sekund blir det någonstans mellan 2,2 till 4,1 meter per sekund! Ja, du läste rätt – på bara en sekund har du flyttat dig minst två meter!

Varierande Faktorer

Det är viktigt att notera att denna hastighet kan variera mycket beroende på personen, träningsgrad, terräng och många andra faktorer. En tränad löpare kan till exempel uppnå hastigheter på över 20 km/h, vilket motsvarar cirka 5,5 meter per sekund!

Aktivitet Ungefärlig Hastighet (km/h) Meter per Sekund
Gång 5 1,4
Jogg 10 2,8
Språngmarsch 20 5,6
Proffslöpare 27 7,5

Inte bara för löpare

Men vad händer om du inte är ute och springer? Vad om du bara sitter framför datorn? Ja, även i vila rör vi oss. Jorden roterar ju trots allt runt sin axel och kretsar runt solen. Så tekniskt sett flyttar vi oss med någonstans mellan 0 och 460 meter per sekund, beroende på vår latitud och tid på året!

Det är fascinerande, eller hur? Oavsett om du är ute och joggar, springer till bussen, eller bara sitter på din stol, så är du ständigt i rörelse. Så, nästa gång någon frågar dig ”hur många meter, ungefär, flyttar du dig på en sekund?”, kan du känna till svaret!

You may also like