Gäller lagen om vinterdäck även för tung lastbil?

by Karl Edqvist

Förstå vinterdäckslagen för tunga lastbilar

Först och främst, låt oss behandla den brännande frågan: gäller lagen om vinterdäck även för tung lastbil? Svaret är ett rungande JA! Genau som för personbilar, gäller vinterdäckslagen även för tunga lastbilar i Sverige. Nu när vi har klargjort det, låt oss dyka lite djupare för att förklara villkoren och reglerna.

Period Krav Undantag
1 december – 31 mars Dubbdäck eller friktiondäck Alla hjul för tunga lastbilar över 3.5 ton
Särskilda väderförhållanden Vinterdäck krävs Alla hjul för tunga lastbilar över 3.5 ton
Utöver vinterperioden Inga särskilda krav

När behöver en lastbil ha vinterdäck?

Från 1 december till 31 mars är det lagligt krav för alla tunga lastbilar att ha vinterdäck på drivaxlar. Detta för att garantera säkerhet på vägarna under vinterförhållanden. Men kom ihåg, om det råder vinterförhållanden utöver dessa datum, måste du fortfarande ha vinterdäck på din lastbil. Det är ditt ansvar som lastbilschaufför att bedöma om väderförhållandena kräver vinterdäck.

Finns det undantag?

Som du kanske gissade från tabellen, finns det vissa undantag. Tunga lastbilar (över 3.5 ton) behöver bara ha vinterdäck på drivaxlarna – inte nödvändigtvis på alla hjul. Detta beror på den större vikten och distributionsdynamiken i dessa fordon. Men vad innebär detta i praktiken? Tja, även om de övriga hjulen kan vara utrustade med sommardäck, är det alltid rekommenderat att ha vinterdäck för att maximera grepp och säkerhet.

Slutord

Oavsett om du kör en personbil eller en tung lastbil, är vinterdäckslagen i Sverige klara och tydliga. Så, klä upp din lastbil med rätt däck under kalla månader och vintervillkor, för din och allas säkerhet på vägarna. Kom ihåg, lagen är till för vår säkerhet – och säkerhet går alltid först!

You may also like