Robinson Crusoe – 300-åring som är både bok, film, restaurang, dokusåpa och mycket annat

by Karl Edqvist
Robinson Crusoe

Den välkända boken Robinson Crusoe av Daniel Defoe är en klassiker som har blivit läst och älskad av många. Idag känns originalboken kanske lite dammig, men historien lever vidare i moderniserade bokversioner och i flera filmatiseringar – och även i andra former, som till exempel en restaurang på Borgholm.

Snabbfakta om Robinson Crusoe

FörfattareDaniel Defoe
År då boken publicerades för första gången1719
Originalspråkengelska
OriginaltitelThe life and strange surprising adventures of Robinson Crusoe

Sammanfattning av historien om Robinson Crusoe

Robinson Crusoe, eller Kruse som man ibland skriver på svenska, handlar om en man som lider skeppsbrott och som ensam överlevande tar sig i land på en obebodd ö. Tack vare sin uppfinningsrikedom lyckas han skapa ett liv åt sig på ön och lever sedan där i 28 år. Efter en tid får han sällskap av en ”inföding”, Fredag, som han stöter på under en av sina vandringar runt ön.

Boken om Robinson Crusoe är starkt präglad av upplysningen, en tidsperiod som inleddes i början av 1700-talet. Kännetecknande för denna tid är att man trodde starkt på människans förnuft. Det är tack vare detta förnuft som Crusoe i berättelsen lyckas överleva på egen hand på ön.

Översättningar av Robinson Crusoe

Robinson Crusoe har översatts till svenska ett stort antal gånger. Vissa översättningar har hållit sig nära originalet medan andra har bearbetats rejält, till exempel förkortats. Bara genom att studera titlarna på översättningarna och jämföra dem med originaltiteln (som finns under ”snabbfakta”) kan man se att översättarna tagit sig vissa friheter. Här är några av de översättningar som gjorts genom åren:

  • 1738: Ett kort uttog af then engelska Robinson Crusoes underliga och sällsamma lefwernes beskrifung, af honom sielf sammanfattad och nu på schwenska öfwersatt, samt med koppar stycke utzirad [utdrag] (översatt av Anders Reuterström)
  • 1871: Den verklige Robinson Crusoe’s lefverne och äfventyr, samt tjugoåttaåriga vistande på en obebodd ö (översatt av F. C. Askerberg)
  • 1899: Robinson Kruse berättad för Sveriges ungdom (översatt av Henrik Wranér)
  • 1955: Sjömannen Robinson Crusoe från York … (översatt av Knut Stubbendorff)
  • 1983: Robinson Crusoe (översatt av Birgit Edlund).

Dessutom: Ett särskilt fantasifullt eget tillägg hittar vi i en översättning av en anonym författare från 1828, där titeln är ”Robinsons resor och 28-åriga wistande på en obebodd ö, jemte hans återresa till denna ö, i sällskap med sina barn”.

Robinson Crusoe som film

Robinson Crusoe har givetvis inte bara översatts och spridits till världens alla hörn i bokform, utan har också flera gånger blivit film. En av de tidigaste versionerna, eller kanske den allra tidigaste, spelades in 1932. Bland de mer moderna varianterna kan man nämna tecknade Robinson Crusoe från 2016 som finns på Netflix.

Enligt en analys i The Guardian är denna dock ganska intetsägande eftersom man tagit bort alla moment som innebär fara för Crusoe. I och med det finns det inte så mycket intressant kvar att se, enligt recensenten.

Boken om Robinson Crusoe har inspirerat till mycket

Som om böcker och filmer inte skulle vara nog har Daniel Dafoe’s Robinson Crusoe inspirerat till mycket annat. Här är ett litet urval:

  • Det finns en ö som heter Isla Robinson Crusoe Chile. På denna ö levde sjömannen Alexander Selkirk ensam mellan 1704 och 1709, en händelse som tros ha inspirerat Daniel Defoe att skriva Robinson Crusoe.
  • En hel bokgenre har fått namn efter Robinson Crusoe: en ”robinsonad” är en bok som handlar om en persons äventyrliga upplevelser på en obebodd plats.
  • I Borgholm på Öland finns en restaurang som heter Robinson Crusoe. Här kan man äta lunchbuffé under sommaren, men det finns även en lite finare meny att kika på om man är sugen på något annat.
  • Dokusåpan Robinson (från början Expedition Robinson) började sändas i Sverige 1997 och lever än idag, efter 22 säsonger, i högsta välmåga. Programidén handlar om att få ett antal människor indelade i två lag att klara sig så länge som möjligt på en öde ö, samtidigt som de tävlar mot varandra i olika tävlingar. Vinnare blir den som stannar längst på ön.

You may also like